Hoed en de Rand herinnert zich

is een poëzieprogramma over herinneringen: met het programma ‘Hoed en de Rand herinnert zich’ sloot het duo Hoed en de Rand aan bij het thema van de Poëzieweek 2016. In dat programma zingt het duo gedichten die over herinneren gaan, maar haalt het ook herinneringen op aan vijfentwintig jaar liedjes en gedichten zingen. Het thema van de Poëzieweek 2016 was ‘herinneringen’.

Peter van der Steen (zang, gitaar) en Jelle van der Meulen (zang, accordeon) herinneren zich nog heel goed hoe ze ruim twintig jaar geleden voor het eerst samen met gitaar en accordeon op vakantie gingen. Zes gedichten en twee eigen liedjes konden ze aan het eind van die vakantie samen spelen. ‘Voor de verre prinses’ van Slauerhoff was een van die nummers. Dat gedicht zingen ze dan ook in dit poëzieprogramma en ze verbinden dat met het gedicht ‘In memoriam J. Slauerhoff’ van Jan van Nijlen, maar ook met eigen liedjes die ze al jaren niet meer gespeeld hebben. Verder houden ze de herinnering aan andere overleden dichters levend door hun gedichten te zingen, zoals van Joost Zwagerman of Gerrit Komrij.

Naast eigen herinneringen over hun zeiltochten en optredens zingen Peter en Jelle talrijke herinneringen van dichters: van H. Marsman (‘Herinnering aan Holland’) bijvoorbeeld of Menno Wigman die in ‘Puber’ een verliefdheid op het gymnasium memoreert.

Speciaal voor dit programma zette Peter van der Steen het gedicht ‘De wolken’ van Martinus Nijhoff op muziek. Jelle van der Meulen maakte muziek bij een gedicht van hemzelf uit 1987: ‘Herinneringen’.

poezieweek 2016Het programma ‘Hoed en de Rand herinnert zich’ werd tijdens de Boekenweek onder andere gespeeld bij boekhandel Laan in Castricum (zie een verslag), boekhandel Van der Meer in Noordwijk en in verkorte vorm in de bibliotheek van Lisse. Na de poëzieweek werd het programma telkens aangepast aan de situatie, zoals in Den Haag of Katwijk.