Poëzieprogramma’s voor Gedichtendag en Poëzieweek

De laatste donderdag van januari is begin deze eeuw uitgeroepen tot Gedichtendag. Niet alleen in Nederland, ook in Vlaanderen, wordt sindsdien die dag extra aandacht besteed aan de poëzie: boekhandels en bibliotheken organiseren poëzieavonden, dichters lezen voor op onverwachte plekken, zoals in een trein, en zelfs politici doen hun best om te laten zien dat ze wel eens een gedicht lezen. Sinds 2013 is Gedichtendag de start van de Poëzieweek.

poëzieweekHoed en de Rand is op Gedichtendag en in de Poëzieweek ook een graag geziene (en vooral gehoorde) gast. De heren van Hoed en de Rand schrijven zelf poëtische liedjes en daarnaast maken ze melodieën bij gedichten van meer of minder bekende dichters. Van de gedichten en de eigen liedjes stelt het duo poëzieprogramma’s samen, waaronder de speciale Boekenweekprogramma’s, maar ook programma’s voor de Gedichtendag/Poëzieweek.

Zo had Gedichtendag 2010 als thema ‘Over de grens’. De titel van het het Gedichtendagprogramma 2008, met als thema ‘De dingen’ luidde ‘Jij hebt de dingen niet nodig’, naar een gedicht van Ingmar Heytze. Voor Gedichtendag 2007 paste Hoed en de Rand het poëzieprogramma Zwervers zo compleet aan, dat er een nieuw programma ontstond ter gelegenheid van Gedichtendag 2007 met als thema ‘stilte’. Het programma ‘Niets is stiller dan poëzie’, met een titel ontleend aan een citaat van Harry Mulisch, werd gespeeld in drie Amsterdamse bibliotheken. Voor Gedichtendag 2003, met als thema ‘fabeldieren en andere diergedichten’ had het duo bijvoorbeeld speciaal het gedicht ‘Fabeldier’ van Leo Vroman en het vrolijke ‘Het lied van de wijze kater’ van Hans Andreus op muziek gezet.

Poëzieweek 2016 had als motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ en daarvoor maakte Hoed en de Rand een nieuw poëzieprogramma over herinneringen ‘Hoed en de Rand herinnert zich‘. Dat programma is, zoals de meeste van deze programma’s, soms in aangepaste vorm, ook buiten de Poëzieweek gespeeld. Voor de Poëzieweek 2017 maakte Hoed  en de de Rand het programma ‘Hoed en de Rand schaatst scheef‘.

Het programma voor de Poëzieweek 2018 is in voorbereiding.

Lijst met poëzieprogramma’s voor de Poëzieweek (Gedichtendag)

Poëzieweek 2017
Poëzieweek 2016
Poëzieweek 2015
Poëzieweek 2014

Gedichtendag 2012
Gedichtendag 2010
Gedichtendag 2008