Uit de pers

Op deze pagina staat een selectie van wat er in de loop der jaren verschenen is in de (veelal plaatselijke) pers over optredens en cd’s van het duo Hoed en de Rand.

Aankondiging op de website van de bibliotheek van Noordwijkerhout

Live muziek met Hoed en de Rand tijdens zomermarkt

Pers: Balkster Courant 15 juni 2017  over optreden bij Bei Mei (met een verrassende verbastering van onze naam in de kop)

Pers – Leeuwarder Courant 17 juni 2017

Pers: Noordwijks Nieuwsblad – aankondiging optreden bij boekhandel Van der Meer, 6 maart 2016

pers: noordwijk maart 2016 H&R_vdMeerNoordwijk_6-3-16_website

Pers: Verslag van het optreden op 31 januari in Castricum: Dichtbij.nl 01-02-2016

CASTRICUM – Zondag 31 januari speelde Hoed en de Rand het programma ‘Hoed en de Rand herinnert zich’ bij boekhandel Laan in Castricum. Hiermee sloot het duo aan bij het thema van de Poëzieweek 2016. In het programma zong het duo gedichten over ‘herinneren’, maar haalde het ook herinneringen op aan vijfentwintig jaar samen liedjes en gedichten zingen. Lees het artikel

Pers: Nieuwsblad voor Castricum 27 januari 2016/Dichtbij.nl 23-1-2016

pers: poezieweek 2016 LaanLees het hele artikel.

Pers: De Castricummer 24 februari 2015 Boekenweek

Castricum – Zondagmiddag 8 maart heeft Dorpsstraat23 gereserveerd voor Hoed en de Rand. (…)
De Boekenweek van 2015 heeft als thema ‘waanzin’ onder het motto ‘te gek voor woorden’. Voor die Boekenweek maakt het duo Hoed en de Rand het programma ‘Waanzin slijt niet’ waarin de mannen gedichten zingen die met waanzin te maken hebben. Aanvang 15.00 uur. Lees het hele artikel.

Pers: Poëzieweek 2015

Hoed en de Rand met ‘Liefde, geluk en andere problemen’ bij boekhandel Wijs in Houten:

pers_houten

en in de bibliotheek van Bergen:

“Het duo Hoed en de Rand sluit zaterdag 31 januari in de bibliotheek te Bergen naadloos aan bij het motto van de Poëzieweek. Het tweetal zingt al jaren de mooiste, ontroerendste en grappigste liefdesgedichten. Peter van der Steen (zang en gitaar) en Jelle van der Meulen (zang en accordeon) hebben al diverse poëzieprogramma’s gemaakt en laten zich in de Poëzieweek met Liefde, geluk en andere problemen opnieuw inspireren. Zij spelen van 15.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis.”

Pers: De Castricummer (en de Uitgeester Courant), 5 maart 2014

pers_2014_01

Pers: De Haarlemmer, 10 mei 2012
pers_2012_01Pers: De Castricummer, 28 september 2011

pers_2011_01

Weekblad De Echo editie Oud-West, Admiralenbuurt, De Baarsjes & Bos & Lommer, 9 maart 2011
pers_2011_02Nieuwsblad voor Castricum website 22 maart 2010

In een gezellig vol Oude Theehuys speelde het duo Hoed en de Rand afgelopen zondag zijn Boekenweekprogramma ‘Jong, onstuimig en vrij’ tijdens een literaire brunch.

Nadat de gasten verwelkomd waren met koffie of thee en taart startte het duo met een drietal eigen liedjes waarin het opgroeien van de jeugd, het thema van de Boekenweek, centraal stond. Daarna waren de gedichten aan de buurt. Zo zong het duo onder andere het welbekende gedicht van de 18e-eeuwse Hiëronymus van Alphen over Jantje die pruimen wou plukken, een tamelijk onbekend gedicht van Annie M. G. Schmidt, gericht aan een meisje dat op het punt staat ‘het land waar grote mensen wonen’ te betreden en een vertaald gedicht van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe. Dat laatste ging over een stel verliefde kinderen die het niet vergund was om gelukkig te zijn met elkaar.

Ondertussen had het personeel van Het Oude Theehuys schalen vol verschillende soorten broodjes, met onder andere brandnetelkaas, en borden met verse slagarnituur klaargemaakt. Die kwamen op tafel in de pauze van het programma en vonden uiteraard gretig aftrek. Na de pauze vervolgde Hoed en de Rand het programma in eerste instantie met gedichten van wat jongere schrijvers. In ‘Afstuderen’ van Ingmar Heytze beschrijft de dichter een student die niet alleen tegen zijn zin ouder geworden is, maar ook met lege handen staat: ‘Want het meisje is verdwenen en de beste vriend beledigd…’. In het gedicht ‘Ook wij, Titaantjes’ van Hagar Peeters uit haar bundel Koffers zeelucht ging het over jongeren die geen benul hadden van hoe het liep en die dingen deden ‘omdat je dingen doet’, een vergelijking met de Titaantjes uit het werk van Nescio, waaraan het motto van de Boekenweek 2010 ontleend was.

Gewaagd was het zingen van ‘De ballade van Arie Hop’, een gedicht van John O’Mill waarin een nagelbijtend kind steeds verder gaat en zichzelf opeet. En ondertussen deden de gasten in Het Oude Theehuys zich te goed aan de laatste broodjes! Heftig en ontroerend waren twee gedichten van Remco Campert: de eerste over zijn gevoel toen hij als dertienjarige van zijn moeder te horen kreeg dat zijn vader in het concentratiekamp was omgekomen. Dat gedicht kon Campert pas veertig jaar nadien schrijven. Het andere was het bekende gedicht waarin Campert zich achteraf verbaast over het feit dat in de jaren vlak na de oorlog heel Europa één groot matras was waarop ‘alles zoop en naaide’ en dat hij toen als ‘bleke jongeling’ in een gedicht ‘de zilverwitheid van een berkenstam’ beschreef.

Het duo sloot het optreden af met een nummer van hun eerste cd uit 1998, waarin ze het publiek opriepen om het kind in jezelf nooit te vergeten. Daarna serveerden de medewerkers van Het Oude Theehuys een huisgemaakte pompoensoep waarmee de literaire brunch werd afgesloten. Dat deze literaire happening door het publiek gewaardeerd werd, bleek uit de roep naar een toegift. Hoed en de Rand gaf daar graag gehoor aan en speelde nog enkele liedjes en gedichten. Zo kon het publiek onder het genot van een drankje nog even nagenieten.

Zie ook deze pagina.

Nieuwsblad voor Castricum 17 juni 2009
pers_2009_01
Pers: Nieuwsblad voor Castricum website 1 maart 2009

pers_2009_02

zie ook website Nieuwsblad voor Castricum

Pers: Nieuwsblad voor Castricum 4 februari 2009

pers_2009_03

Zie ook hier

Hillegommer 28 maart 2007

pers_2007_01

Witte Weekblad Hoofddorp 23 maart 2006
pers_2006_01
Website bibliotheek Harmelen maart 2006
HOED EN DE RAND verzorgde op 15 maart een optreden in de bibliotheek Harmelen met als titel Mahler zoete koek en wijn.

HOED EN DE RAND
Het duo HOED EN DE RAND bestaat uit Peter van der Steen (zang/gitaar) uit Noordwijk en Jelle van der Meulen (zang/accordeon) uit Castricum.

Ze kenden elkaar al enkele jaren als collega’s in het onderwijs op het Veenlanden College in Mijdrecht, voordat ze samen muziek gingen maken. Nu zingen ze al ruim tien jaar Nederlandstalige poëzie en luister- en drinkliedjes. Sinds 2002 verzorgen ze elk jaar een programma  over het thema van de Boekenweek. De afgelopen jaren waren dat gedichten over liefde, dood, Frankrijk en de vaderlandse geschiedenis. Dit jaar hebben ze poezie over muziek op muziek gezet. Het programma bestaat o.a. uit eigen werk en gedichten van Andreus, Anna Enquist, Slauerhoff en Roland Holst.

Het optreden op 15 maart in Harmelen was zeer geslaagd. Ongeveer 40 mensen genoten van de melodieuze muziek en de mooie stemmen van de muzikanten. Alle poezieliefhebbers hadden een heerlijke avond. “Een sprankelende avond” zei Peter van der Steen de volgende dag in een muziekprogramma op radio 2.

Pers: BOEK-DELEN 6e jaargang nummer 1 maart 2006

Pers

pers

pers_2006_Boekdelen3

MAANDBERICHT van de NVVH, afdeling Woerden, augustus 2005
Terugblikken: Slotavond met ‘zwervers’

pers_2005_01

pers_2005_02

HELDERS WEEKBLAD 3 maart 2005

ZEVENTIGSTE BOEKENWEEK HEEFT VADERLANDSE GESCHIEDENIS ALS THEMA

De boekenweek wordt dit jaar van 9 tot en met 19 maart gehouden onder het motto Spiegel van de Lage Landen. In deze periode staan boeken centraal waarin de geschiedenis van Nederland wordt beschreven. Variërend van biografieë/n en dagboeken tot historische romans en naslagwerken over belangrijke tijdvakken.

DEN HELDER – De bibliotheek van Den Helder viert de 70e boekenweek met een uitgebreid programma. Zo wordt aandacht geschonken aan de landelijke themadagen over historische romans, politiek en burger en vaderlandse verzen.

Het motto van de boekenweek dit jaar is Spiegel van de Lage Landen en welke auteur past daar beter in dan Geert Mak. Hij geeft op 11 maart, tijdens de Dag van Politiek en Burger, een lezing in de bibliotheek aan het Bernhardplein. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een boek te laten signeren.

Geel behang
De Helderse bibliotheek opent de boekenweek 9 maart met de historisch-literaire voorstelling Geel behang, een theaterbewerking van The Yellow Wallpaper, een novelle uit 1892 van de schrijfster Charlotte Perkins Gilman. De hele voorstelling wordt gespeeld op een ellipsvormig tapijt. Het publiek vormt een onderdeel van het toneelbeeld en zit om het speelvlak heen.

Hoed en de Rand
18 maart is uitgeroepen tot de Dag van de Vaderlandse Verzen en de bibliotheek heeft het duo Hoed en de Rand gevraagd om de boekenweek poëtisch af te sluiten. Peter van der Steen (zang en gitaar) en Jelle van der Meulen (zang en accordeon) zingen al ruim tien jaar Nederlandstalige poëzie, luister- en drinkliedjes. Ze maken teksten over uiteenlopende onderwerpen en daarnaast zingen ze verzen van meer of minder bekende dichters. Het muzikale duo maakte de afgelopen drie jaar een speciaal poëzieprogramma rond het thema van de boekenweek.
Vervolg op pagina 5 onder Hoed en de Rand.

pers_2005_03

SCHAGER COURANT 5 maart 2005

pers_2005_04

HERNEHIM CULTUUR 1 april 2004

Muzikale illustraties door HOED en de RAND – geplaatst 1 april

Bij de lees- en interviewmiddag met Dirk van Weelden tijdens de Boekenweek (Apollo, Harderwijk 14 maart) maakten we kennis met het duo ‘HOED EN DE RAND’. Zij verzorgden de muzikale entr’actes van het programma.

Een zingend tweetal met gitaar en accordeon dat aanvankelijk voor eigen plezier luister- en drinkliedjes speelde, gerelateerd aan de waterkant – IJsselmeer, Waddenzee – die voor beiden een grote inspiratiebron is. In de loop van hun tienjarige muzikale samenwerking begonnen ze vooral dáárop zelf liedjes te schrijven. Verder zochten ze naast hun eigen werk ook naar inspiratie in meer of minder bekende gedichten, om die op muziek te zetten.

Zo werden ‘HOED EN DE RAND’ (Peter van der Steen + Jelle van der Meulen) intussen ook graag gevraagd als “illustrators” voor poëzie- en schrijverscafés. Voor deze boekenweek hadden ze hun repertoire aangepast onder de titel “Heel Frankrijk was zijn Hof van Eden” met een knipoog naar de Middeleeuwse schelmendichter François Villon. Van hem werd poëzie gezongen in vertalingen van Ernst van Altena, verder kwamen Baudelaire, Rimbaud en Verlaine voorbij.

Gefascineerd als vd Steen en vd Meulen zijn door het zilte en brakke water hebben ze zich ook geworpen op Jan Jacob Slauerhoff en hedendaagse dichters als Jan Kal en Ivo de Wijs.
Eenvoudige melodielijntjes en hun vrolijke presentatie maken dat de gedichten zich gemakkelijk laten mixen met pretentieloze zelfgeschreven luister- en drinkliedjes die als het ware vragen om de gezelligheid op het vóór- of achterdek van een bruin zeilschip.

Naast de sluis

Naast de sluis ligt een terras
alle tafels zijn bezet
met vrouwen in zomerkleren
en mannen met gebruind gelaat
en ik kijk naar de schepen in de sluis.

Het is negen uur, een baby huilt
in een hoekje zit een stel
zij streelt hem, houdt zijn handen vast
ze lacht en geeft hem snel een kus
ik kijk naar hen en ik voel dat ik je mis.

Het wordt donker, de omhelzing innig
ze fluistert zacht iets in zijn oor
ze zijn één in elkaars armen
ze zijn één in hun geluk
en ik staar naar de schepen in de sluis.

Het is nacht, de sluis verlaten
uit het café klinkt muziek
maar ik stap op en roep mijn hond
kijk even om en ga aan boord
want vanavond doet alleen zijn toch wel zeer.

Een blues van Peter van der Steen

© John Newswatcher – 26 maart 2004
Overgenomen van Hernehim Cultuur, pagina literair

NIEUWSBLAD VOOR SANTPOORT EN VELSERBROEK 22 JANUARI 2003

Donderdag 30 januari Poëzieavond van Bredero Boeken
‘Hoed en de Rand’
met gezongen poëzie

SANTPOORT – Op donderdag 30 januari is het weer zover. Voor de vierde maal vindt dan de Landelijke Gedichtendag plaats. De Gedichtendag is bedoeld voor poëzieliefhebbers, maar ook voor iedereen die nog niet vertrouwd is met poëzie. Op tal van plaatsen in heel Nederland vinden activiteiten plaats die poëzie extra onder de aandacht brengen. Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas opent de Tweede-Kamerzitting op 30 januari met een gedicht. De Nederlandse Spoorwegen richten enkele treincoupés in als dichterscoupés.

Ook aan Santpoort zal de Gedichtendag niet ongemerkt voorbij gaan. Bredero Boeken organiseert een gezongen poëzieavond met het duo Hoed en de Rand. Zij brengen het programma Zwervers, een muzikale zoektocht door de Nederlandse poëzie. Hoed en de Rand wordt gevormd door Peter van der Steen en Jelle van der Meulen. Twee heren met een gitaar, een accordeon en stemmen die wonderwel bij elkaar en de instrumenten passen.

Samen gaan ze op stap, op zoek naar een mooie regel, naar troost, naar een bron voor hun kwaadheid, kortom: op zoek naar poëzie. Waar ze uitkomen? Bij fraaie melodieën die ze zelf maken, bij prachtige teksten van meer en minder bekende dichters. En als het niet anders kan, als de muze hen dwingt, schrijven ze zelf ook de tekst van een lied. In hun programma’s komen onder andere de dichters Marsman, Bloem, Slauerhoff, Komrij en Andreus voorbij. Van de programma’s van Hoed en de Rand zijn inmiddels al twee cd’s verschenen. Wie niet kan wachten tot 30 januari, heeft de mogelijkheid de cd’s nu al aan te schaffen bij Bredero Boeken.

Hoed en de Rand treedt donderdag 30 januari op in ’t Mosterdzaadje aan de Kerkweg 29 in Santpoort-Noord. Het programma begint om 20.00 uur. Toegangskaarten kosten 3,50 euro en zijn tijdens openingstijden verkrijgbaar bij Bredero Boeken aan de Hoofdstraat 234 in Santpoort-Noord of ’s avonds aan de zaal. Wie vóór 30 januari bij Bredero Boeken een dichtbundel of een cd van Hoed en de Rand aanschaft, krijgt een gratis toegangsbewijs.

Pers: NOORDHOLLANDS WEEKBLAD editie Kennemerland 22 JANUARI 2003

CASTRICUM – Ze spelen op straat, in havens en waar ze verder maar gevraagd worden. ‘Hoed en de Rand’ is de naam van het duo dat gevormd wordt door Castricummer Jelle van der Meulen en Peter van der Steen uit Noordwijk. Hun repertoire omvat Nederlandstalige poëzie, luister- en drinkliedjes. Met teksten van eigen hand, terwijl ze ook werk van bekende Nederlandse dichters op muziek zetten.

Door Ger Belmer

Jaren geleden begonnen ze samen te spelen toen ze beiden nog als leraar op het Veenlanden College in Mijdrecht werkten. Waar Jelle sinds 2,5 jaar niet meer aan verbonden is, de accordeonist van het duo werkt nu op het Jac.P.Thijsse College in zijn woonplaats.
Momenteel treden ze zo’n twee keer per maand op. Hun publiek bestaat dan uit bijvoorbeeld Vrouwen van Nu (voormalige Plattelandsvrouwen), andere vrouwenverenigingen en leden van vrijwilligersorganisaties.Boekenweek
Vorig jaar brachten ze op hun beider scholen en in bibliotheken en boekhandels in het kader van het boekenweekthema ‘Liefde’ een speciaal programma. Vanwege het succes volgt dit jaar een herhaling, nu op het thema ‘Leven en dood in de letteren’.
Daardoor is de maand maart een bijzonder drukke periode voor het muzikale tweetal. Van 12 tot en met 20 maart hebben ze maar liefst acht optredens, onder meer op het Jac.P.Thijsse College en in de bibliotheken in Castricum, Mijdrecht, Alkmaar, Monster en Dordrecht. Daarmee verlaten ze even het principe dat ze voor hun optredens niet zo ver meer uit de buurt gaan. “Er waren tijden dat we zelfs naar Vaals reden voor een optreden.”

IJsselmeer
De liefde, de zee, het IJsselmeer en de Wadden zijn onderwerpen die regelmatig in hun liedjes opduiken. Zelf kruipen ze in de maand juli steeds een periode in de huid van zeemannen. Dan bevaren ze samen, in de boot van Peter van der Steen, het IJsselmeer. Waarbij ze links en rechts optreden. Dat kan op een kade gebeuren, in een café, of op het dek van hun eigen of een ander schip. Waar ze maar publiek denken te trekken worden de accordeon en de gitaar gepakt en beginnen ze te zingen.

Genieten
“Muziek maken is misschien wel het leukste wat er is. Wanneer we samen een mooi resultaat weten te bereiken genieten we er van. En als dan blijkt dat anderen het ook op prijs stellen is de lol helemaal compleet. We vormen een goed stel samen. Hoewel wij heel verschillend van aard zijn. In de loop der jaren raak je aan elkanders eigenaardigheden gewend. Ik ben een vroege vogel terwijl Peter graag lang in zijn bed blijft liggen. Wanneer we samen varen is dat verschil in ritme duidelijk merkbaar. Maar gelukkig kunnen we er alle twee goed mee omgaan. En het is maar kort dat we samen op het water vertoeven, dus…”.

Wonderlijk
Ze schrijven beiden de liedjes voor Hoed en de Rand. Door middel van het opsturen van bandjes houden ze elkaar op de hoogte van nieuwe nummers en van de wederzijdse vorderingen. “Als we een keer in de maand voor een repetitie samen komen en we overleggen kort over een nieuw liedje dan klikt het direct. Wonderlijk hoor, we weten elkaar op muzikaal gebied altijd goed aan te voelen.”

Gratis
Ze beoefenen een hobby die niks kost, stelt Jelle. “Gratis eten en drinken, dat is al heel wat. En dan zorgen we voor het vermaak van ons publiek, wat ons ook weer lol schenkt. In ons circuit wordt niet veel betaald, maar dat is geen probleem. We hebben van onze inkomsten een goede geluidsinstallatie kunnen kopen, om niet van de in de zaal aanwezige faciliteiten afhankelijk te zijn. Af en toe komt bij ons de gedachte op om ook nog een lichtinstallatie te kopen. Soms staan wij echt in duistere hoekjes te zingen en spelen. Op het gebied van podiumpresentatie stellen wij weinig eisen, als ze ons kunnen zien is het al goed. Maar zelfs aan die voorwaarde wordt niet altijd voldaan. Vandaar dus de eventuele aanschaf van een lichtinstallatie. Aan de andere kant hebben we ook weer zoiets van: nog meer gesjouw, daar zitten we niet op te wachten.”

Twee cd’s
De afgelopen jaren heeft het duo Hoed en de Rand twee cd’s repertoire het licht doen zien. Ze zijn op kosten van Jelle en Peter gemaakt. Ook de verkoop heeft het duo in eigen hand. Bij ieder optreden weten ze wel een paar cd’s aan mensen in het publiek te slijten.
De cd-opnames worden gemaakt bij een kennis die voor het gebruik van zijn studio een speciaal prijsje rekent. Ondanks die gunstige voorwaarde houdt Hoed en de Rand zich niet graag met opnemen bezig. “Optreden vinden wij veel leuker. Dan genieten we volop van het zingen en spelen en het contact met ons publiek…”

Voor de liefhebbers: op website www.hoedenderand.nl is meer informatie over het duo te vinden.
NIEUWSBLAD VOOR CASTRICUM WOENSDAG 19 JUNI 2002

pers_2002_01

Pers: NOORDHOLLANDS DAGBLAD 13 JUNI 2002
pers_2003_01
pers_2003_02Water als rode draad op nieuwe cd van duo Hoed en de Rand

Van een medewerkster

CASTRICUM – De Castricumse Jelle van der Meulen en de Noordwijkse Peter van der Steen vormen samen al jaren het duo Hoed en de Rand. Na het debuutalbum in 1998 brengt het duo nu een tweede cd uit, getiteld ‘Muziek van de zee’, vol liedjes over water, maar ook bijvoorbeeld over pubers en over de Castricumse geschiedenis.

Jelle van der Meulen (zang/accordeon) en Peter van der Steen (zang/gitaar) kennen elkaar al ongeveer negen jaar als collega’s in het onderwijs. De docenten werken nu op verschillende scholen, Van der Meulen op het Jac. P Thijsse College in Castricum en Van der Steen op het Veenlanden College in Mijdrecht, maar zien elkaar regelmatig om samen te musiceren. Dat ze beiden in het onderwijs zitten, komt ook tot uiting in sommige nummers van de nieuwe cd, zoals ‘Pubers’ en ‘Examenstress’. De mannen schrijven vrijwel alle teksten en muziek zelf. Volgens Van der Meulen is de tweede cd afwisselender dan de eerste. “Vooral qua teksten”, licht hij toe. “Maar het geluid is nog duidelijk herkenbaar.”

‘Muziek van de zee’ staat, zoals de titel doet vermoeden, vol liedjes die met het water te maken hebben. “Onder andere over de zee, het strand, het IJsselmeer…”, aldus Van der Meulen. “Ik ben erg trots op de cd”, vervolgt hij. “Het is een mengeling van twee dingen die ik leuk vind: liefdesliedjes en de zee.” Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld het Vrouwtje van Stavoren, de Vliegende Hollander en Nehalennia. Nehalennia is een tweestemmig gezongen lied over een godin die vooral aan riviermondingen vereerd werd. In Domburg, de geboorteplaats van Van der Steen, staat een standbeeld van haar. Het lied gaat over het verschil tussen je herinneringen en de dingen die je in de werkelijkheid terugziet. Bijzonder is het nummer over Gilia, die zich rond 1400 ‘Vrouwe van Castricum’ noemde. “De tekst gaat over het verloren gegane kasteel Kronenburgh in Castricum”, zegt Van der Meulen. “Ik heb een oude kroniek gebruikt bij het schrijven. Het is een ballade-achtig nummer, waarin de ondergang van het kasteel wordt voorspeld.” Het nummer kwam niet uit het niets. “In het kader van de fusie van Castricum, Akersloot en Limmen ontstond het plan om een cd samen te stellen met muziek over allerlei Castricumse zaken”, aldus Van der Meulen. “Daarvoor werd ik benaderd. Voor die cd heb ik het nummer over Gilia geschreven. Uiteindelijk is het hele plan niet doorgegaan. We besloten daarom het nummer op onze eigen cd te zetten.”

Eén gebruikte tekst op de cd is niet van eigen hand. Het betreft een gedicht van Hans Andreus. “We hebben nogal wat gedichten op muziek gezet. Daar zouden we ook een hele cd mee kunnen vullen. Maar op het moment dat we begonnen aan ‘Muziek van de zee’ besloten we om toch voor onze eigen nummers te kiezen. Dan zit je ook niet met verschuldigde rechten.” Zowel op de eerste als op de tweede cd zette het duo echter toch één bestaand gedicht. “Om aan te geven dat we dat ook doen. En omdat er bij optredens om werd gevraagd.”

Hoed en de Rand presenteert ‘Muziek van de zee’ zaterdag tussen 14.00 uur en 1600 uur in de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum. Tussen 14.30 uur en 15.30 uur brengt het duo enkele nummers van de cd ten gehore. Dc cd is dan ook te koop voor 12 euro.

Pers: DE CASTRICUMMER 5 JUNI 2002

pers_2002_02

Castricum – Op 15 juni vanaf 14.00 uur zal de presentatie van een nieuwe cd van Hoed en de Rand plaatsvinden in de Tuin van Kapitein Rommel tegenover het NS-station. Op het terras van het ontmoetingscentrum in deze natuur-milieutuin zal Hoed en de Rand tussen 14.30 en 15.30 een groot aantal nummers van de nieuwe Cd ten gehore brengen. Bij slecht weer vindt het optreden binnen plaats. Iedereen is van harte welkom vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis.

Hoed en de Rand bestaat uit Peter van der Steen (zang/gitaar] uit Noordwijk en Jelle van der Meulen (zang/accordeon) uit Castricum. De tekst en muziek op de tweede cd ‘Muziek van de zee’ zijn geschreven en gecomponeerd door Peter en Jelle, met uitzondering van ‘Voor een dag van morgen’, een gedicht van Hans Andreus. “Dit gedicht is misschien wel het mooiste liefdesgedicht dat er in het Nederlands geschreven is,” zegt Jelle. “Tientallen mensen hebben gevraagd het op cd te zetten.”

HOED EN DE RAND zingt teksten over uiteenlopende onderwerpen als berenburg, het Noordzeestrand, kinderen en het onderwijs; over een man en zijn hond en over de onbegrijpelijkheid van het bestaan. Veel liedjes hebben met het water te maken.
‘Muziek van de zee’ opent met het nummer ‘Nehalennia’, een tweestemmig gezongen lied over een godin die vooral aan riviermondingen vereerd werd. In Domburg, de geboorteplaats van Peter van der Steen, staat een standbeeld van Nehalennia. Het lied gaat over het verschil tussen je herinneringen en de dingen die je in de werkelijkheid terugziet Het titelnummer ‘Muziek van de zee’, geschreven door Jelle van der Meulen is een ode aan een geliefde en aan de sfeer van het strand.
Andere nummers van Jelle van der Meulen gaan bijvoorbeeld over het verlangen naar de zee, maar ook over het Vrouwtje van Stavoren, de Vliegende Hollander. Bijzonder is het nummer over Gilia, die zich rond 1400 ‘vrouwe van Castricum’ noemde en woonde op het verloren gegane kasteel Kronenburg.
De teksten van HOED EN DE RAND zijn soms ingetogen en poëtisch, maar andere nummers zijn juist uitbundig en vrolijk. Dat beide mannen in het onderwijs zitten wordt ook duidelijk uit een paar liedjes die over jongeren gaan, zoals ‘Pubers’ en ‘Examenstress’. Het laatste is wat bluesachtig, een stijl die een enkele keer op de cd terugkomt.

Peter & Jelle
Peter en Jelle kenden elkaar al enkele jaren als collega’s in het onderwijs voordat ze samen muziek gingen maken. Jarenlang hebben ze op dezelfde school les gegeven. Sinds twee jaar geeft Jelle Nederlands op het Jac. P. Thijsse College in zijn geboorteplaats Castricum, terwijl Peter van der Steen nog steeds in Mijdrecht natuur en techniek geeft.
Tot begin 1998 traden ze op onder de naam Peter & Jelle. Tijdens de voorbereiding van hun eerste cd ‘Over een andere boeg’ werd de naam veranderd in Hoed en de Rand.

Over een andere boeg
In 1998 dook het duo ook al de studio in van Rob de Haas in Amsterdam. Daar werden de twintig nummers opgenomen voor de cd ‘Over een andere boeg’. Allemaal eigen muziek en naast een gedicht van Slauerhoff en een lied van de cabaretière Dominique Engers verder ook eigen teksten. Van de liedjes van die cd is een programma samengesteld met dezelfde titel. Hoed en de Rand speelt overal, zowel in kleine concertzalen als in caféachtige ruimtes; in een haventje of op een markt, bij openingen van tentoonstellingen, tewaterlatingen van boten, jubilea en andere feesten.

Zwervers
Peter en Jelle zijn nogal gek op poëzie. Hun eigen teksten zijn dan ook vaak poëtisch. Daarnaast zingen ze door hen op muziek gezette teksten van een aantal meer of minder bekende dichters als J. C. Bloem, H. Marsman, Hans Andreus, Nico Scheepmaker en de 19e-eeuwse Piet Paaltjens. Van die poëzie hebben ze ook een programma gemaakt: ‘Zwervers’. In dat programma nemen ze het publiek mee op hun zoektocht door de Nederlandse poëzie. Ze vertellen wat ze mooie poëzie vinden en komen via de humor van Driek van Wissen, Levi Weemoedt of Jean Pierre Rawie ook weer bij andere emoties uit. Daarover hebben ze dan zelf weer mooie nummers geschreven.

Liefde en geluk
‘Hebban olla vogala nestas’, oftewel ‘Zijn alle vogels met hun nest begonnen’, bevat verhalen en gedichten over de liefde, het thema van de Boekenweek 2002. Hoed en de Rand kwam in dat kader met ‘Liefde, geluk en andere problemen’, een programma met daarin veel op muziek gezette liefdesgedichten en een aantal eigen liedjes. Net als in ‘Zwervers’ gaat het duo in dit programma verder dan de gedichten van de meer of minder bekende Nederlandse dichters en zingt het enkele eigen liedjes.
‘Dichter bij vrijwilligers’ is een cabaretesk programma over vrijwilligerswerk. Daarin praat en zingt het duo op speelse wijze over de vele vooroordelen ten aanzien van het vrijwilligerswerk. Een nieuw vrijwilligersprogramma ‘Pluim op je hoed’, dat meer een liedjesprogramma is, wordt binnenkort verwacht.
De cd ‘Muziek van de zee’ is verkrijgbaar bij Legends of Music in de Geelvinckstraat en tijdens het concert.

NIEUWE MEERBODE 5 JUNI 2002

cd-presentatie ‘Muziek van de zee’ op Veenlanden College
‘Muziek van de zee’ is na precies vier jaar de nieuwe cd van het duo ‘HOED EN DE RAND’.

Deze cd wordt op 7 juni gepresenteerd op het Veenlanden College te Mijdrecht. De locatie is niet toevallig gekozen. HOED EN DE RAND heeft zijn wortels namelijk op het VLC. Zanger/gitarist Peter van der Steen werkt daar al meer dan 25 jaar en zanger/accordeonist Jelle van der Meulen werkte er 22 jaar voordat hij in 2000 het VLC inruilde voor een school in zijn woonplaats Castricum.

Het is dus ook niet toevallig dat een aantal liedjes op de nieuwe cd over schoolgaande jeugd gaat. Peter van der Steen schreef vaak een liedje ter gelegenheid van de diploma-uitreiking op het VLC. Op ‘Muziek van de zee’ staan nu een paar van zijn nummers: ‘Pubers’, Aan de ouders/verzorgers’ en het bluesachtige ‘Examenstress’:

Ze staat op het schoolplein,
leunt tegen het gebouw
ze bibbert van de zenuwen
of is het van de kou?
Het examen is begonnen,
ze kan er niet meer omheen
de stress rust op haar schouders
als een zware molensteen.

Eén van de mooiste liedjes is misschien wel ‘Liedje voor Lies’, een lied over de onzekerheid en de kracht van een meisje dat weet dat ze volwassen gaat worden:

Jong, onstuimig en vrij
sta jij voor de deur
van de maatschappij.
Je barst van ideeën,
wil aan de gang
maar de angst voor een blunder
maakt je onzeker en bang.

Het valt om de donder niet mee
niet voor jou en niet voor de zee
want heb je enig idee
hoe het is voor de zee
die neemt elke dag
de sporen van honderden
meeuwen met zich mee.

Een liedje
Peter van der Steen schreef het als een cadeautje voor de dochter van zijn vriendin, toen ze geslaagd was voor het eindexamen. Op de vraag wat ze wilde hebben voor het slagen had ze namelijk geantwoord: ‘Een liedje.’ Het heeft vervolgens wel bijna een jaar geduurd voordat het liedje-op-bestelling af was.

De cd begint met een prachtig tweestemmig gezongen lied over Nehalennia, een godin die vooral aan riviermondingen vereerd werd. In Domburg, de geboorteplaats van Peter van der Steen, staat een standbeeld van Nehalennia. Het lied gaat over het verschil tussen je herinneringen en de dingen die je in de werkelijkheid terugziet:

Het is zo lang geleden dat ik hier vanaf de duinen
keek naar de golven met hagelwitte kruinen
te lang geleden nam het tij mij met zich mee
en voelde ik het stromen van de zee.
In mijn jongensjaren was het veel warmer dan nu
tenminste, dat voelt zo in een déjà-vu
laat op de avond gleed de zon achter de kim
en heel lang daarna verdween de dag met tegenzin.

Eenzaamheid
Niet alleen Peter van der Steen schrijft over het water, dat doet ook zijn muziekmaatje Jelle van der Meulen, die bijvoorbeeld het zeemansdrinkliedje ‘Eenzaamheid’ schreef en het titelnummer ‘Muziek van de zee’:

Laten we stilstaan en zwijgen mijn lief
tegen elkaar aan, stil en naïef
woorden hebben geen zin op dit strand
waar de zee onverminderd doodloopt op zand
en luister mee naar dat wat ons bindt:
muziek van de zee en de zingende wind.

Doordat nummers geschreven zijn zowel door Peter van der Steen als door Jelle van der Meulen en ieder afzonderlijk ook verschillende soorten liedjes schrijft, is er veel afwisseling op deze cd die maar liefst 21 nummers telt. Slechts één tekst is niet zelf geschreven. Dat is het fraaie gedicht ‘Voor een dag van morgen’ van Hans Andreus dat door HOED EN DE RAND op muziek is gezet.

Verrassend is ook het laatste nummer: ‘Bang’. Het is het enige nummer dat niet door de beide mannen van het duo gezongen wordt. Jelle van der Meulen schreef het voor het toneelstuk The sky is the limit, dat de toneelgroep van het Veenlanden College in 1998 speelde. In dat stuk zong de Mijdrechtse Renate Fokkens het nummer. HOED EN DE RAND heeft Renate gevraagd om ‘Bang’ ook op de cd te zingen.

De cd wordt op 7 juni gepresenteerd in het Veenlanden College en is daar dan ook te koop. Iedereen is bij die presentatie van harte welkom. Uiteraard zal HOED EN DE RAND een groot deel van de nummers van Muziek van de zee laten horen.

NIEUWE MEERBODE JUNI 2002

‘Beelden van de zee versluieren platte tekst’

In een handarbeidlokaal van het Veenlanden College zitten Peter van der Steen en Jelle van der Meulen te repeteren. Het is kort voor de presentatie van ‘Muziek van de zee’, de tweede cd van dit muzikale docentenduo. Gastzangeres Renate Fokkens zingt ‘Bang’, het slotlied van de cd. De door de wol geverfde vijftigers voelen zich hooguit ‘een beetje gespannen’ zo vlak voor het optreden. Ze weten immers al lang van de hoed en de rand.

Gitarist Van der Steen en accordeonist Van der Meulen vormen samen Duo Hoed en de Rand. De zee golft als een terugkerend thema door hun werk. Niet alleen letterlijk in de verschillende zeemansliederen, maar ook als metafoor in bijvoorbeeld ‘Liedje voor Lies’. Een nummer dat Van der Steen schreef als eindexamencadeau voor de dochter van zijn vriendin.

Heb je enig idee,
hoe het is voor de zee.
Die neemt elke dag
de sporen van honderden meeuwen met zich mee.

“Ik houd van beeldend schrijven,” zegt docent Nederlands Van der Meulen. “Ik heb bijvoorbeeld een liedje over afscheid geschreven. Met beelden van de zee versluier je de anders zo platte tekst. Een zin als ‘We kozen bruisend maar naïef de volle zee vind ik het lied mooi worden. We noemen ons werk ook wel ‘poëtische liederen’. We hebben ook een speciaal poëzieprogramma. Daarmee treden we op in bibliotheken of tijdens literaire of culturele manifestaties.”

Van der Meulen heeft 22 jaar lang Nederlands gedoceerd aan het Veenlanden College. In Zijn lessen gebruikte hij de accordeon om poëzie mee te begeleiden. Met deze ‘les’ trad hij op in scholen door het hele land. Samen met onder andere Van der Steen begon hij in het begin van de jaren ’80 een leraren- en leerlingencabaret. Met de Mijdrechtse cabaretière en oud-leerling Dominique Engers vormden zij het gezelschap Dominique en De Muzikale Mannen. Na een breuk in 1992 ging het duo verder onder de naam Peter en Jelle.

De eerste eigen liedjes werden geboren tijdens een zeilvakantie op het IJsselmeer. De nieuwe koers leidde vier jaar geleden naar de cd ‘Over een andere boeg’. Hierop werd onder andere ook een gedicht van Engers opgenomen. “Die cd hebben we ook hier op school gepresenteerd,” vertelt Van der Steen. “De leerlingen reageren wisselend. Sommige vinden het ‘oude lullen muziek’. Tijdens de boekenweek hebben we hier vijf keer met ons programma ‘gedichten over de liefde’ opgetreden. Dat ging hartstikke goed. De kinderen vonden het erg leuk.”

“Het is een thuiswedstrijd,” zegt Renate Fokkens. De oud-leerling vindt het een hele eer om een nummer op de cd mee te mogen zingen. “Ik was echt aangenaam verrast toen Jelle me ervoor vroeg. Ze maken echt prachtige dingen.”

WITTE WEEKBLAD LEIDERDORP 6 MAART 2002

Duo ‘Hoed en de Rand’ opent Boekenweek 2002

Leiderdorp – ‘Hoed en de Rand’, het duo Jelle van der Meulen (zang, accordeon) en Peter van der Steen (zang, gitaar), verzorgt met het programma ‘Liefde, geluk en andere problemen’ de lokale opening van de Boekenweek.

‘Verhalen en gedichten over de liefde’ is het thema van de Boekenweek 2002. ‘Hoed en de Rand’ komt in dit kader met een programma van ongeveer een uur, waarin veel op muziek gezette liefdesgedichten zijn opgenomen alsook eigen liedjes. De liefdesgedichten zijn van Hans Andreus, Nico Scheepmaker en Gerrit Komrij, Willem Wilmink, Jean Pierre Rawie en Piet Paaltjens. De eigen liedjes van het duo gaan over hun voorliefde voor het zwerven op het water.

“Dat ze daardoor weer uitkomen bij de dichter Slauerhoff is niet meer dan logisch”, aldus een bibliothecaris. Locatie op woensdag 13 maart is de Openbare Bibliotheek Leiderdorp aan de Cor Gordijnsingel. De avond vangt aan om 20.30 en is mogelijk gemaakt door boekhandel De Kler. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek en bij De Kler in winkelcentrum Winkelhof.

IJMUIDER COURANT 21 SEPTEMBER 2000

In ’t Mosterdzaadje…
Santpoort-Noord – Van Liefde, Geluk en Andere Problemen is de titel van het programma dat ‘Hoed en de Rand’ op vrijdag 22 september om 20.15 uur in ’t Mosterdzaadje presenteert. Dit muzikaal en poëtisch duo bestaat uit de neerlandicus Jelle van der Meulen (zang accordeon, dichter) en de natuurkundige Peter van der Steen (zang en gitaar). Hun programma van luister- en levensliedjes over uiteenlopende onderwerpen wordt voornamelijk zelf geschreven, maar soms zijn er teksten op muziek gezet van Hans Andreus, Nico Scheepmaker en Piet Paaltjens.

Met bestaande gedichten is het ook begonnen. Jelle van der Meulen verlevendigde de Nederlandse lessen door gedichten te toonzetten en die voor zijn leerlingen uit te voeren, zichzelf daarbij op da accordeon begeleidend. Toen bleek dat de natuurkundeleraar Peter van der Steen een begenadigd gitarist was en eveneens over een goede stem beschikte was de school een duo rijker. Onder de naam Peter en Jelle traden ze tot 1998 op. Omdat hun succes verder reikte dan de schoolmuren, werd het vanaf die tijd ‘Hoed en Rand’. Veel titels verwijzen naar water en zee, waar de heren hun hart aan verpand hebben. Enkele voorbeelden: Waddenzee, Noordzeestrand, Paard van Marken, Marij van Texel, lJsselmeerblues en Naast de sluis. Maar ook het onderwijs komt aan bod in tekst en muziek.
Tussen de bedrijven door zal dichter W. Adriaansz uit eigen werk voordragen.

’t Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord 023-5378525 is een half uur voor aanvang geopend. De toegang is vrij, maar een bijdrage in de onkosten wordt zeer gewaardeerd.

NOORDHOLLANDS DAGBLAD van ZATERDAG 27 JUNI 1998

Hoed en de Rand zingt over duinen, IJsselmeer en liefde

Ik klim op het duin, kijk om me heen
haal diep adem en ren naar beneden
en ik voel me als een vogel zo vrij
op het strand van de Noordzee.

Zomaar vier regels uit het liedje ‘Noordzeestrand’ geschreven door Jelle van der Meulen. De Castricummer woonde jaren in Amsterdam en had het daar prima naar zijn zin. Zijn vrouw miste de duinen en het strand. Van der Meulen keerde met zijn vrouw terug naar zijn geboortedorp. “Ik hou erg van Amsterdam, maar ik vind het heerlijk om terug te zijn. Ik bleek achteraf toch veel geschreven te hebben over het strand. Ik had zelf geen idee dat ik er behoefte aan had.”

‘Noordzeestrand’ is een van de twintig nummers op de pasverschenen cd ‘Over een andere boeg’. De eerste cd van het duo Hoed en de Rand, bestaande uit accordeonist Jelle van der Meulen (47) en gitarist Peter van der Steen (51). Twee leraren van het Veenlanden College in Mijdrecht. Bijna alle Nederlandstalige liedjes hebben de docenten zelf geschreven. Nummers, die soms autobiografisch zijn en soms niet. ‘Maaike’ gaat bijvoorbeeld over het inmiddels achtjarige nichtje van Van der Meulen, maar ‘Marij van Texel’ heeft hij nooit gezoend. Gezellige liedjes voornamelijk over onder meer de duinen, het IJsselmeer, de liefde, het bier en de zee. Het laatste nummer ‘Zeekoorts’ is een gedicht van Slauerhoff. Van der Meulen zet wel vaker gedichten op muziek. “Als leraar Nederlands draag ik vaak gedichten voor in de klas”, vertelt hij. “Pas toen ik de gedichten op muziek zette, vonden ze het leuk. Een leraar die met accordeon een gedicht zingt, is toch iets anders dan gewoon les krijgen. ‘De zelfmoordenaar’ van Piet Paaltjes is bijvoorbeeld een lang gedicht. Als ik het zing, vinden ze dat veel leuker. Na een jaar kent een brugklasser dat dan uit zijn hoofd.”
Het duo ontstond op school. Acht jaar geleden speelden de docenten Nederlands en natuurkunde & techniek in de begeleidingsband van cabareti*egrave;re Dominque Engers, een oud-leerlinge. De twee docenten haakten af, omdat ze te veel moesten spelen. Voor hen was muziek maken vrijblijvend. Ze gingen verder als het duo Peter & Jelle en maakten liedjes over het strand, het IJsselmeer en de liefde. “Sinds een jaar of zeven gaan we in de zomer met de boot van mijn collega een week weg”, vertelt Van der Meulen. “We varen dan over het IJsselmeer en spelen onderweg.”

Een aantal jaren geleden had het tweetal al eens een bandje gemaakt. “Gewoon in een lokaal op school”, vertelt de accordeonist. “Voor privé-gebruik. Maar in twee jaar tijd hadden we al tweehonderd bandjes verkocht zonder daar iets voor te doen. We kregen steeds meer eigen liedjes die niet op het bandje stonden. En mensen vroegen wel eens of we al een cd hadden.”

Van der Meulen en Van der Steen doken in februari van dit jaar de studio in. We dachten van we gaan zitten en nemen het op.” Zo eenvoudig bleek het niet. Ze moesten wennen aan de microfoons. “De eerste dag zaten we te krampachtig te spelen. We hebben dat over gedaan. Het was niet los genoeg. We hadden het liefst een live-optreden gedaan. We hebben ook alles er in één keer opgezet. Niet al te clean, want we maken gezelligheidsmuziek. We spelen vaak in cafés, waar mensen een beetje luisteren. Niet in een zaaltje waar ze met hun armen over elkaar zitten. Het is toch een mix van luister-, drink- en zeemansliederen.”
Met de komst van de cd, die vorige week in Durgerdam werd gepresenteerd, werd de naam Peter & Jelle veranderd in Hoed en de Rand. “We zaten een beetje met spreekwoorden te rommelen. Toen kwamen we op van de hoed en de rand. We zijn toch een dagje ouder en weten meer.”

ANNEMIEK JANSEN

Zetduiveltje
persDe krant had er vroeger wel eens last van. Een letter die wegviel in een woord. Het zetduiveltje had weer toegeslagen. Tegenwoordig met de huidige technieken komt dat niet meer voor, maar soms lijkt het wel of het zetduiveltje in de computer is gaan zitten. Op onverklaarbare wijze verdwijnen er nog steeds wel eens een of zelfs meerdere letters. Niet alleen de krant heeft er last van. Ook in het boekje van de cd ‘Over een andere boeg’ van het duo Hoed en de Rand heeft de zetduiveltje een streek uitgehaald. In het liedje ‘Mijn eerste liefde’ staat de ik-persoon niet in vuur en vlam voor zijn geliefde, maar…in een bak vla!

NIEUWSBLAD VOOR CASTRICUM WOENSDAG 17 JUNI 1998

CD-presentatie van Hoed en de Rand

CASTRICUM – Op 20 juni vindt tussen half vier en half zes in Durgerdam de presentatie plaats van de CD Over een andere boeg van het duo HOED EN DE RAND. Dat duo bestaat uit de Castricummer Jelle van der Meulen en de uit Noordwijk afkomstige Peter van der Steen.

Beiden zijn werkzaam op een middelbare school in Mijdrecht, maar al jaren maken ze samen liedjes: Jelle van der Meulen speelt daarbij accordeon en Peter van der Steen gitaar. Meestal varen ze in de zomervakantie samen op het IJsselmeer. Dat leverde in ieder geval de liedjes Paard van Marken en IJsselmeerblues op en het idee om de CD in Durgerdam aan het publiek te presenteren, in De Oude Taveerne, waar het duo al enkele keren speelde. Maar niet alleen het IJsselmeer is onderwerp van Hoed en de Rand. Hoewel ze op de CD bijna alleen eigen teksten zingen, laten ze hun liefde voor de poëzie zien met een prachtig op muziek gezet gedicht Zeekoorts van J.J. Slauerhoff.

In het aanstekelijke Marij van Texel duikt een ander onderwerp op, de liefde, die wat weemoediger ook beschreven wordt in Naast de sluis. Andere onderwerpen, die nu eens uitbundig, dan weer melancholiek beschreven worden, zijn het Belgisch bier, kinderen, honden, de onbegrijpelijkheid van het bestaan en, niet verwonderlijk bij heren die uit respectievelijk Castricum en Noordwijk komen, het strand van de Noordzee.
Ook daar duikt weer een dichter op:

Ik lees graag de dichter A. Roland Holst
die schreef zulke mooie zinnen
over een eiland achter de horizon
waar geliefden elkaar beminnen
ik hoor net als hij de wind die zingt
en een rollende golf zingt mee
en ik voel me als een vogel zo vrij
op het strand van de Noordzee.

De poëtische luisterliedjes en de drinkliedjes ontlenen vaak hun kracht aan de tweestemmig gezongen melodieën, waarbij de gitaar en de accordeon de zang omlijsten. Dat de CD begint met een eigen geschreven zeemansliedje en eindigt met Slauerhoffs gedicht Zeekoorts is niet toevallig. Niet voor niets liggen Peter en Jelle op de hoes van de CD in het kluivernet van een klipper. Maar niet alle liedjes gaan over varen en het water. Daarvoor gooit het duo het vaak genoeg over een andere boeg.

De presentatie van de CD Over een andere boeg op zaterdag 20 juni vindt plaats in De Oude Taveerne aan het IJsselmeer in Durgerdam tussen 15.30 en 17.30. Iedereen is daar van harte welkom. De CD, in eigen beheer uitgegeven, is voor 25 gulden in Castricum te bestellen bij Jelle van der Meulen, Mient 77 (tel. 0251-659623) en in Noordwijk bij Peter van der Steen (tel. 071-3611005).

NEDERLEK NIEUWS 21 FEBRUARI 1995

Nederlandstalige poëtische muziek

KRIMPEN A/D LEK – Café De Dijk heet niet voor niets sinds enkele maanden Variété Café. Donderdag 23 februari a.s. treden Peter van der Steen en Jelle van der Meulen op. Zij brengen Nederlandstalige luister- en drinkliedjes. Zij zingen naast zelfgeschreven liedjes ook door hen op muziek gezette teksten van dichters als Slauerhoff, H. Andreus en Piet Paaltjes uit de 19e eeuw.

De teksten vertellen van een fles Berenburg en van de Waddenzee, van onbereikbare vrouwen en van de zevende hemel. Hierbij begeleiden zij zichzelf op de gitaar en accordeon wat bijzonder goed past bij de unieke zangstemmen van beide heren. Veel van de liedjes en gedichten worden dan ook tweestemmig ten gehore gebracht.

Troubadours van de 20ste eeuw. Met dezelfde overgave en het genoegen van weleer. Gratis toegang, aanvang 20.00 uur.