Boekenweek 2014

 Koffer vol dromen 

 een poëzieprogramma over reizen

Hoed en de Rand is een duo dat zelf poëtische teksten schrijft en zingt, maar daarnaast gedichten van meer en minder bekende dichters op muziek zet en ten gehore brengt. Peter van der Steen (zang en gitaar) en Jelle van der Meulen (zang en accordeon) hebben al diverse poëzieprogramma’s gemaakt en komen in de Boekenweek 2014 met hun dertiende Boekenweekprogramma. De 79e Boekenweek vindt plaats van zaterdag 8 t/m zondag 16 maart 2014. De Boekenweek 2014 draait om reizen en heeft als motto ‘Ondertussen ergens anders’. Hoed en de Rand brengt het programma ‘Koffer vol dromen’.

De titel ‘Koffer vol dromen’ is geïnspireerd door de beroemde beginregels van het gedicht ‘Bericht aan de reiziger’ van de Vlaamse dichter Jan van Nijlen uit 1934:

Bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen,
dan vindt ge in elke stad behoorlijk onderkomen.

Dit gedicht, dat sinds 2011 op het treinstation van Antwerpen Centraal te lezen is, is één van de gedichten die Hoed en de Rand speciaal voor het thema van de Boekenweek 2014 op muziek heeft gezet. En hoe kan het ook anders: zeereizen zijn nadrukkelijk vertegenwoordigd in het programma, dat is onvermijdelijk bij dit duo dat de dichter J. Slauerhoff tot zijn absolute favorieten rekent, met gedichten als ‘Zeekoorts’ (“Ik moet weer op zee gaan / een goed schip en in ’t verschiet / een ster om op aan te sturen / anders verlang ik niet”) en ‘Aankomst’.

Naast zeereizen worden vakantiereizen bezongen, al of niet met drank, in gedichten van Willem Wilmink en Jan Boerstoel. En natuurlijk komen de dromen ter sprake. Het gedicht ‘Pelgrim’ van Jelle van der Meulen begint met de regel “Voortgaan op de vleugels van mijn dromen”, het prachtige ‘Nehalennia’ van Peter van der Steen is één grote nostalgische droom, en wat te denken van Marsmans ‘Paradise regained’?

‘Koffers vol dromen’ is onder andere gespeeld in de bibliotheken van Amsterdam (Mercatorplein), Ouderkerk aan de Amstel en Alkmaar, plus in de kelder van boekhandel Laan in Castricum.