Boekenweek 2018

Voor de Boekenweek 20 18 maakte Hoed en de Rand het poëzieprogramma ‘Natuur nog in dat land’. Onder die titel bezingt het duo verschillende aspecten van de natuur in eigen liedjes en op muziek gezette gedichten.

Onder de gedichten zitten klassieke voorbeelden, van J.C. Bloem (‘De Dapperstraat’ met als tweede regel: “en dan wat is natuur nog in dit land”), H. Marsman (over brede rivieren die traag door oneindig laagland gaan), M. Nijhoff (‘De wolken’) en J. Slauerhoff over de zee.

Dieren komen ook aan bod, op een humoristische manier bijvoorbeeld in een aantal korte gedichten van Kees Stip, in nonsensgedichten van C. Buddingh en een gedicht van Hans Andreus, maar ook in een droevig liedje van Peter. Misschien gaat in dit programma nog wel de meeste aandacht uit naar de menselijke natuur, waarvan allerlei facetten bezongen worden, onder andere via gedichten van Jean Pierre Rawie, Ingmar Heytze en Hagar Peeters of een liedje van Jelle.

Speciaal voor een optreden in Gouda bij boekhandel Verkaaik zette Hoed en de Rand twee gedichten van Leo Vroman op muziek, waaronder ‘Begrijp ik wat’ met daarin de regels:

Lieve natuur  door de natuur bedrogen
omhels ik de natuur en blijf ik pogen
in haar te baden die ik al aanbad

Hieronder foto’s van het optreden tijdens de Boekenweek 2017 in de bibliotheek van Utrecht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *