Herman Pieter de Boer

Herman Pieter de Boer (1928) werd, hoewel hij vóór die tijd ook al wel geschreven had, vanaf 1973 bekend door zijn verhalenbundels, met soms behoorlijk absurde verhalen. Hij schreef ook gedichten en vooral veel liedjes, waaronder het bekende ‘Visite’ voor Lenny Kuhr of ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’ voor Kinderen voor kinderen. Eén van de mooiste liedjes van Herman Pieter de Boer is de bewerking van ‘Vivre’ tot ‘Laat me’ voor Ramses Shaffy.

Herman Pieter de Boer – Het onvergetelijke

Ik heb nog nooit op ski’s gestaan,
ik heb nog nooit tien mille bezeten,
ik heb nog nooit konijn gegeten
ik heb nog nooit mahjong gedaan.

Ik heb geen theekist-bas bespeeld,
ik heb nog nimmer Vlaams gesproken,
ik heb geen rijstwijn ooit geroken,
ik heb geen kropje slaegels. geteeld.

Als ik die dingen zo eens tel,
heb ik meer niet gedaan dan wel,
ofschoon geboren lang geleden.

Dus wat mij des te sterker heugt,
is dit: ik heb eens in mijn jeugd
aan ‘t strand een ezeltje bereden.

uit: Louter streelzucht, 1982

Het gedicht ‘Het onvergetelijke’ van Herman Pieter de Boer

Hoed en de Rand gebruikte het gedicht ‘Het onvergetelijke’ van Herman Pieter de Boer onder andere in het programma ‘Op leeftijd‘, het Boekenweekprogramma van 2008. De dichter gebruikt in de eerste twee strofen van dit sonnet uitvoerig de anafoor, de herhaling van een woordgroep aan het begin van opeenvolgende regels.