Oktober 2023: Lisse en Amsterdam

Oktober 2023 bracht een aantal mooie optredens voor Hoed en de Rand. Ten eerste speelde het duo zowel op zaterdag 9 als op zondag 10 oktober bij het huiskamerfestival Gluren bij de Buren in Lisse. Vrijdagmiddag 13 oktober mocht het duo een boekpresentatie in Amsterdam nog eens extra opleuken.

Tijdens Gluren bij de Buren 2023 in Lisse speelde Hoed en de Rand in op twee verschillende adressen die allebei even leuk waren. Zaterdag was dat in een huis aan de Fazantstraat en zondag in een appartement aan de Scheepmakerskade.

Boekpresentatie Amsterdam

Op vrijdagmiddag 13 oktober presenteerde Marre van Dantzig haar tweede boek, Hoe eindig alles, op de Lindengracht in Amsterdam. Ze had het duo Hoed en de Rand gevraagd om deze boekpresentatie te omlijsten door het zingen van een aantal gedichten.

De schrijfster van het boek, Marre van Dantzig, ontdekte dat Hoed en de Rand gedichten van J.J. Slauerhoff (1898-1936 zingt en een van de verhalen in het boek Hoe eindig alles gaat over Heleen Hille Ris Lambers, een geliefde van Slauerhoff voor wie hij mogelijk het gedicht ‘Voor de verre prinses’ schreef. Dat gedicht zong Hoed en de Rand dan ook bij de boekpresentatie. Hieronder een fragment daarvan:

Omdat de schrijfster op de achterkant van het boek Hoe eindig alles geportretteerd is met haar kat, vroeg ze of Hoed en de Rand op de boekpresentatie ook het gedicht ‘over de kat Hiëronymus’ wilde zingen. Nou en of!

De dichter Hans Andreus (1926-1977), ook wel de ‘dichter van het licht’ genoemd, bewoog zich in kringen van de experimentele dichters van de Vijftigers, al neemt hij binnen die stroming zijn eigen plaats in. Andreus schreef naast poëzie voor volwassenen ook verhalen en gedichten voor kinderen. In de dichtbundel voor kinderen Waarom daarom uit 1967 staat het gedicht ‘Het lied van de zwarte kater’. Het publiek deed goed mee!

Het laatste gedicht dat de presentatie vanhet boek Hoe eindig alles moest afsluiten was het gedicht ‘De madenballade’ van Jean Pierre Rawie. Hieronder een fragment daarvan: