Op doorreis

In 1995 namen Peter & Jelle (de naam Hoed en de Rand was er nog niet) met een DAT-recorder maar liefst 31 nummers op die het duo toen regelmatig zong. Daarna werden er cassettebandje van gemaakt en het ‘album’ kreeg de titel Op doorreis. De cassettebandjes werden verkocht tijdens optredens.

Een aantal nummers van Op doorreis is later op de cd Over een andere boeg terechtgekomen , zoals ‘Het kind in mij’ of ‘Naast de sluis’. Een paar gedichten, zoals ‘Op doorreis door Vlaanderen’ en ‘Wintersport’ kwamen veel later terecht op de cd Zwervers.

De nummers werden op 3 juli 1995 opgenomen in het technieklokaal van het Veenlanden College in Mijdrecht. De DAT-recorder was geleend van Luuk Heijlman van de Stichting Makkers en Brigitte Duin bediende de knoppen. De nummers zijn ‘live’, in één take opgenomen.

Op doorreis bevat een aantal klassiekers die Hoed en de Rand door de jaren heen is blijven spelen, waaronder de ‘IJsselmeerblues’, ‘Berenburg’ en ‘Waddenzee’. Daarnaast staan er een paar covers op die Peter & Jelle in het begin vaak zongen, maar die later van het repertoire zijn geraakt. ‘Laatste zomertocht’ van Miel Cools is daar een voorbeeld van en een door Dominique Engers vertaalde nummer van Tom Paxton dat in het Nederlands ‘We hebben het niet gered’ is gaan heten.

Hieronder een paar mp3’tjes van nummers van Op doorreis. De nummers zijn overgenomen van een cassettebandje, de kwaliteit is niet echt denderend.

Berenburg

We hebben het niet gered
Laatste zomertocht
Arme duif
Verdraagzaamheid