Poëzieweek 2017 – een verslag

Voor de Poëzieweek 2017, met als thema humor, stelde Hoed en de Rand het programma ‘Hoed en de Rand schaatst scheef’ samen. Het programma werd gespeeld in drie bibliotheken en een boekhandel.

Gedichtendag: bibliotheek Voorschoten

De première van het programma vond plaats op de avond van Gedichtendag in de bibliotheek van Voorschoten, waar zo’n 25 bezoekers enthousiast reageerden op de gezongen gedichten en de eigen liedjes van het duo.

Hoewel het thema van de Poëzieweek ‘humor’ was, ontbrak enige ernst in het luchtige programma niet, mede ook dankzij Jules Deelder, de schrijver van het Poëziegeschenk, die speciale aandacht kreeg in ‘Hoed en de Rand schaatst scheef’. Niet voor niets zei Deelder ooit: “Ik ben in wezen een zeer ernstig dichter, maar de critici denken: Deelder maakt een dolletje.”

Speciaal voor deze Poëzieweek zette Hoed en de Rand het gedicht ‘Voor Ari’ van Jules Deelder op muziek. Daarnaast zong Hoed en de Rand in dit programma gedichten van onder anderen de negentiende-eeuwse Piet Paaltjens en hedendaagse auteurs als Hagar Peeters, Mohammed Benzakour of de Friese dichter Cornelis van der Wal.

Natuurlijk ontbraken de dichters niet die als humoristisch bekend staan: Driek van Wissen, John O’Mill, Jan Boerstoel, Levi Weemoedt, Jean Pierre Rawie en C. Buddingh’. Hoed en de Rand vulde dit alles aan met enkele zelf geschreven humoristische liedjes.

Het tweede optreden was vrijdagmiddag 27 januari in het intieme theaterzaaltje van de prachtige nieuwe bibliotheek van Den Helder – School 7.

poëzieweek 2017

Het derde bibliotheekoptreden met ‘Hoed en de Rand schaatst scheef’ gebeurde zaterdag in de bibliotheek van Zierikzee. Na de ontvangst met Zeeuwse bolus besloot het duo om het programma iets aan te passen en de ballade van ‘Nehalennia’ in Zierikzee te zingen, wat door de aanwezigen zeer gewaardeerd werd.


Speeldata ‘Hoed en de Rand schaatst scheef’

26 januari 2017 Voorschoten – bibliotheek
27 januari 2017 Den Helder – bibliotheek School 7
28 januari 2017 Zierikzee – bibliotheek
30 januari 2017 Driebergen – Boekhandel Jacques Baas