Rondje IJsselmeer

Rondje IJsselmeer 2016: 3 – 9 juli

Hoewel deze zomer ook niet denderend begon, was het rondje IJsselmeer van Hoed en de Rand in 2016 beduidend geslaagder dan dat van 2015. Op 3 juli kwam Jelle bij Peter aan boord, waarna Hoed en de Rand voor het eerst in zijn bestaan de haven van De Blocq van Kuffeler aandeed. Daar waren niet veel mensen, zodat het duo er rustig kon repeteren.

De Sophietje in de haven van De Blocq van Kuffeler.
De Sophietje in de haven van De Blocq van Kuffeler.

Maandag stak de Sophietje het Markermeer over, de Gouwzee in, naar Marken. In de haven van Marken lag het duo twee dagen, omdat het de volgende dag geen zeilweer was. Overigens was dat niet erg, een bezoekje aan de Rozenwerf, waar kennis gemaakt werd met een nieuwe aanwinst daar, maakte veel goed.

De haven van Marken
De haven van Marken
IJsselmeer201605

Sep
Sep, tien maanden oud – de nieuwe aanwinst op de Rozenwerf, Marken

Om warm te blijven ‘versierde’ Hoed en de Rand een fles van een bekend soort, hoewel verkeerd merk, want ja, Marken: “van de weinige cafés gaat de deur al vroeg op slot” (‘IJsselmeerblues’).  Om 21.30 namelijk.

Het was vrij koud op Marken
Het was vrij koud op Marken

De volgende dag, woensdag 6 juli, was het een verrukkelijk stevige zeiltocht van Marken naar Andijk. Daar kregen we de eerste boeking van het nog naamloze nieuwe Poëzieweekprogramma: op Gedichtendag 2017 speelt Hoed en de Rand ’s avonds in de bibliotheek van Voorschoten-Wassenaar.

Andijk
Andijk

Donderdag 7 juli maakte de Sophietje dan eindelijk de oversteek naar Friesland en belandde Hoed en de Rand in Stavoren: bij het Vrouwtje..

IJsselmeer201613
De Sophietje bij het Vrouwtje van Stavoren

Ook hier lag Hoed en de Rand twee dagen omdat het vrijdag geen lekker zeilweer was. ’s Middags kwamen twee jongens even naast de  Sophietje liggen omdat ze het woelige IJsselmeer ontvlucht waren. Hoed en de Rand speelde, uit de wind gezeten, voor een aantal toeschouwers dat de kou trotseerde.

IJsselmeer201623

IJsselmeer201624

IJsselmeer201614

Ook ’s avonds speelde Hoed en de Rand nog even

IMG_2923 IMG_2927 IMG_2925

Zaterdag ging Hoed en de Rand al vroeg met de Sophietje op pad om vóór de buien Medemblik te bereiken, wat lukte. Medemblik betekende het einde van het rondje IJsselmeer 2016. Daar repeteerde het duo nog even lekker voor de optredens in september. En niet onbelangrijk: er is niet alleen een voorlopige inhoud, maar ook een voorlopige naam voor het Poëzieprogramma 2017.

Rondje IJsselmeer 2015: 25 – 31 juli

Zeiltechnisch gezien is het rondje IJsselmeer 2015 wel een beetje mislukt. Jelle kwam zaterdag 25 juli aan boord in Volendam, maar die dag werd er niet gevaren, want Hoed en de Rand in Volendam werd net als de rest van Nederland getroffen door de zwaarste julistorm sinds de metingen van 1901. Zondag kon er wel gevaren worden en belandde het duo in Broekerhaven. Daar speelde het duo eerst binnen en daarna buiten, al was het niet warm.

IJsselmeer-2015_02

Helaas is de Sophietje daar drie dagen blijven liggen omdat er te veel wind was om te varen. In Broekerhaven heeft het duo dan ook besloten om geen Boekenweekprogramma voor 2016 te maken (thema Duitsland) en heeft het zich gestort op het programma van de Poëzieweek (thema herinneringen). Dat programma staat nu in de steigers.

IIsselmeer2015_01

Donderdag kon er weer gezeild worden en deed Hoed en de Rand in de haven van Monnickendam, waar aan dek in het zonnetje gespeeld werd:

IIsselmeer2015_03 IJsselmeer

Vrijdag ging het in een zeer rustig tempo naar Hoorn, waar het duo ’s middags in de Grashaven speelde bij het winkeltje van Jet, waar zich in een flets zonnetje een flink groepje mensen verzamelde.

IJsselmeer

IIsselmeer2015_06 IIsselmeer2015_07

Rondje IJsselmeer 2014: 2 – 8 augustus

Het rondje IJsselmeer startte dit keer eens in Monnickendam, maar liep direct al anders dan gehoopt. We zeilden zaterdag 2 augustus naar Hoorn

IJsselmeer

om daar ’s middags in de Grashaven te spelen bij ’t Winkeltje van Jet, maar uitgerekend toen regende het. Verder heeft de regen zich aardig rustig gehouden deze week. ’s Avonds klaarde het op en vermaakte Hoed en de Rand de buren aan boord van Sophietje.

IJsselmeer

Zondag zeilden we Sophietje naar Andijk, waar we een mooi plekje hadden in jachthaven De Kreupel. ’s Avonds speelde Hoed en de Rand weer lekker aan dek en Jan (van de Anja) heeft daar een filmpje van gemaakt dat ons nooit bereikt heeft.

IJsselmeer

IJsselmeer

Maandag ging de reis van Andijk naar Hindeloopen, met een boogje om Stavoren heen, waar het skûtsjesilen plaats vond.

IJsselmeer

IJsselmeer

In Hindeloopen had de havenmeester traditiegetrouw een mooi plekje bij de sluis voor Sophietje gereserveerd en daar gaf Hoed en de Rand (de ‘havenminnestrelen’, volgens de havenmeester op Facebook) maandagavond weer een mooi concert.

IJsselmeer

IJsselmeer

Dinsdag kruisten we met niet veel wind op naar Stavoren, waar we vlak bij het standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren konden afmeren.

IJsselmeer

Het nummer ‘Vrouwtje van Stavoren’ stond natuurlijk centraal in de bescheiden concertjes die Hoed en de Rand daar ’s middags en ’s avonds gaf. De volgende dag maakten we weer de oversteek naar Noord-Holland, naar Medemblik waar we net voor de regen binnenkwamen.

IJsselmeer

Donderdag werd het een mooie, lange zeildag,

IJsselmeer

waarin we 25 mijl aflegden zodat we uiteindelijk in Volendam arriveerden. Daar hebben we niet gespeeld omdat er nogal wat herrie uit een feesttent kwam.

IJsselmeer

Vrijdag durfden we, hoewel er ’s middags regen werd voorspeld, het aan om het nog een keer in Hoorn te proberen. Daar speelde Hoed en de Rand dus ’s middags, ondanks af en toe een beetje motregen, in de Grashaven bij ’t Winkeltje van Jet. Na het spelen bleef het nog even gezellig, met inmiddels de nodige bekenden.

IJsselmeer_2014_14 IJsselmeer_2014_13 IJsselmeer

IJsselmeer

Rondje IJsselmeer 2013: 27 juli – 3 augustus

Op zaterdag 27 juli stapte Jelle in Enkhuizen aan boord van de Sophietje, samen met Brigitte die een dagje zou meevaren. Helaas was het weer dusdanig dat er niet direct vertrokken kon worden. Eerst moest een flinke onweersbui afgewacht worden – via een rondje Enkhuizen en natuurlijk door wat te spelen.

ijsselmeer13-07

ijsselmeer13-06ijsselmeer13-08

En toen werd het toch nog zeilweer, dus door de sluis – op weg naar Hoorn.

ijsselmeer13-09

Maar Hoorn werd het uiteindelijk niet. De wind trok aan en veranderde van richting, dus voer Hoed en de Rand naar Broekerhaven, waar Brigitte de volgende dag van boord ging.

Zondag zette Hoed en de Rand koers naar Lelystad, waar ’s avonds in de haven rustig gespeeld werd. Maandag was de wind gunstig voor Hoorn. Daar trad het duo op bij het winkeltje van Jet, waar menigeen onder het genot van een ijsje of een biertje kwam luisteren.

ijsselmeer13-04 ijsselmeer13-03 ijsselmeer13-02 IJsselmeer

’s Avonds had Hoed en de Rand een bijzondere avond in gezelschap van een Engelse familie en het werd erg laat. Dat was niet erg, want de volgende dag was het geen zeilweer en bleef de Sophietje op haar plaats.

Woensdagochtend zag het weer er weer heel anders uit en maakte het duo de oversteek naar Hindeloopen. Daar zorgde de havenmeester er uiteindelijk weer voor dat de Sophietje op het mooiste plekje van de haven kwam te liggen. Helaas zorgde de regen voor een wat gebroken concert: Hoed en de Rand speelde in de mooie Hylper haven van 20.30 tot 21.00 uur en van 21.30 tot 22.00.

De volgende dag naar een ander favoriet plekje aan de Fries IJsselmeerkust: bij het Vrouwtje van Stavoren.

ijsselmeer13-05

Vrijdag lekker gezeild naar Medemblik. Daar was het te warm om wat te doen, al heeft Hoed en de Rand ’s avonds nog wel even aan dek gespeeld. Vrijdag werd het rondje IJsselmeer keurig afgemaakt door in Enkhuizen te eindigen.

Rondje IJsselmeer 2012: 6 – 12 augustus

Hoed en de Rand trof het dit jaar met het weer. Jelle stapte in Broekerhaven nog met slecht weer aan boord van de Sophietje van schipper Peter en het eerste tochtje, door de sluis naar Enkhuizen, ging dan ook gekleed in regenpakken. De regenpakken zijn verder in de week niet meer boven dek geweest.

In Enkhuizen werd de Sophietje afgemeerd in de Oosterhaven, vlak achter het Zuiderzeemuseum.

IJsselmeer

De volgende ochtend, het IJsselmeer is toch echt maar klein, was er zowaar een ontmoeting met de schipper van de Albatros.

Van Enkhuizen ging het dinsdag naar Staveren, waar Hoed en de Rand in de oude haven speelde, niet helemaal voor, maar wel vlak bij het Vrouwtje van Stavoren. Woensdag ging de reis naar Andijk (met veel complimenten van de havenmeesters die van de muziek genoten hadden). Donderdag was Hindeloopen de bedoeling, maar het werd Den Oever, waar aardige buren (Meike Kuipers en Albert Jan Paauw die foto en het korte filmpje maakten) en enkele andere passanten prima publiek vormden.

Den Oever 2012 02

Hindeloopen was dit jaar niet haalbaar, daar speelde de wind(stilte) het duo parten. Daarom vrijdag naar Medemblik, zaterdag Lelystad en zondag naar Hoorn. In Hoorn speelde Hoed en de Rand ter afsluiting op de haven bij het winkeltje van Jetty.

Rondje IJsselmeer 2011: 14 – 20 augustus

Aan het begin van de zomer van 2011 nam Hoed en de Rand en verstandig besluit: het rondje IJsselmeer, aanvankelijk gepland aan het begin van Jelles vakantie werd uitgesteld tot half augustus. En zowaar: na weken getob met af en toe veel regen en vooral veel wind, kon de Sophietje zeven dagen lang achter elkaar varen!

Zo ging de reis van Medemblik waar Peter vijf dagen verwaaid had gelegen, naar Stavoren waar de Sophietje kon aanleggen aan de kade voor het Vrouwtje van Stavoren. De volgende dag ging de reis naar Lemmer, waar we ook een mooi plekje hadden en ’s avonds voor een groepje onbekenden gespeeld hebben. De volgende dag kreeg Hoed en de Rand het volgende mailtje van ene Sytze: “Gisteravond even een ‘blokje om gefietst’ om in het dorp een ijsje te halen. We hebben jullie in de haven van Lemmer aangetroffen en in plaats van een ijsje (dat is er niet meer van gekomen en morgen ook nog wel te koop) van jullie ‘concert’ genoten.”

Ook de volgende avond was zeer succesvol. Een telefoontje halverwege de dag naar de onvolprezen havenmeester van Hindeloopen zorgde ervoor dat we in de prachtige Hylper Haven een mooie plek kregen aan de kade naast het sluisje. Natuurlijk onder de voorwaarde: spelen! Maar dat doen we juist zo graag. Elke avond maakt de havenmeester een foto van de Hylper Haven voor Facebook en dit is een foto van 16 augustus:

IJsselmeer Hindeloopen 2011

Van Hylpen ging het naar Den Oever waar we niet alleen lekker gegeten hebben, maar ook een blik op het Wad geworpen.

2011-Hoed_en_de_Rand_denoever

Van Den Oever naar Hoorn. Daar troffen we (wat is toeval?) het liefste stel van het IJsselmeer weer: Emilie en Zeger en hun zoontje Maarten, van de Albatros, waar we uiteraard ’s avonds gespeeld hebben. Van Hoorn gingen we langs het Paard van Marken naar Durgerdam en de laatste dag, met windje mee, weer terug naar het noorden, waar Jelle in Broekerhaven van boord ging.

Rondje IJsselmeer 2010: 10 – 16 augustus

Het rondje IJsselmeer ging van Hoorn naar Broekerhaven; van Broekerhaven naar Hindeloopen waar Hoed en de Rand gezeten op het muurtje aan de oude haven van 20.00 toto 21.30 gespeeld heeft; Van Hindeloopen naar Enkhuizen; van Enkhuizen naar Medemblik; van Medemblik naar Volendam waar het duo zondag een dag verwaaid lag; en van Volendam naar Uitdam. De bedoeling was eigenlijk om die laatste dag naar Durgerdam te varen, maar windstilte noopte het duo de haven van Uitdam binnen te varen. Dat resulteerde wel in een bijzonder sfeerfol diner-optreden op het terras van restaurant De Havenzate bij de camping-jachthaven van Uitdam.

Rondje IJsselmeer 2009: 28 juli-3 augustus

Het rondje IJsselmeer 2009 begon in Medemblik en voerde naar Lemmer, Stavoren, Makkum, Medemblik, Marken, Broekerhaven en Volendam.

De cd’s raakten uitverkocht en Hoed en de Rand kwam regelmatig oude bekenden tegen, onder wie Marjorie Bal, de fotografe die negen jaar geleden foto’s van het optreden in de haven van Hindeloopen maakte. Nu heeft Marjorie een filmpje gemaakt van het optreden in de haven van Stavoren dat mogelijk over een paar maanden hier te zien is.

Geschiedenis

Toen Peter in 1991 of 1992 vroeg of Jelle zin had een weekje mee te varen op zijn zeilschip, vroeg deze of hij zijn accordeon ook mee zou nemen. ‘Doen’, meende Peter en dat hebben zijn buren in de havens waar het duo afmeerde geweten. Vier nummers konden ze samen spelen en hoewel dat aan het eind van de vakantie uitgebreid was tot het dubbele, kregen de luisteraars wel vaak dezelfde liedjes en gedichten te horen.

gesch-opdoorreisMaar elk jaar kwamen er nieuwe nummers bij en de beide mannen gingen zich ook echt als duo presenteren, toen nog onder de naam ‘Peter en Jelle’. In de zomervakantie van 1995 beschikte het duo over een in eigen beheer opgenomen cassettebandje ‘Op doorreis’, waar 31 liedjes en gedichten op stonden. Van dat cassettebandje verkochten ze tijdens zo’n weekje op het IJsselmeer enkele tientallen.

Inmiddels zou Hoed en de Rand, als vingers en adem het zouden toelaten, zo’n vier uur achter elkaar kunnen spelen, zonder één keer een nummer te hoeven herhalen.

Behalve dat het repertoire zich uitbreidde, veranderde ook het schip van Peter. Aanvankelijk had hij een niet makkelijk te varen dompkruiser ‘RoseMare’, later een veel snellere polyester zeilboot, de ‘Zeekoorts’ en tegenwoordig woont en vaart Peter op een Wibo 945, de ‘Sophietje’.

gesch-Stavoren04In 2004 voer Hoed en de Rand van 25 tot 31 juli over het IJsselmeer. Jelle stapte 25 juli aan boord in Enkhuizen en Peter maakte het hem diezelfde dag nogal moeilijk door direct met forse wind en deining naar Stavoren te varen. Daar vermaakten ze ’s avonds, in de kou, zonder het te weten o.a. Loes en John Ottes van de Highlight, die naast hen lagen, maar zich vanwege de kou niet lieten zien. De volgende ochtend scheen zowaar een zonnetje en gaf Hoed en de Rand nog een toegift, waarbij de foto gemaakt werd.

De rest van de week werd er gevaren naar Urk, Andijk, Hindeloopen, Broekerhaven en Hoorn. Opmerkelijk was het optreden op de tjalk Lacneia van Zeger van der Zel en Emilie Borgonjen, terwijl de beide boten voor anker lagen bij het nieuwe vogeleiland tegenover Andijk. Een enthousiaste Duitse passagier van de Lacneia fungeerde tijdelijk als derde man van het duo, met een mandoline.

gesch-Ijsselmeer4 gesch-Ijsselmeer2 gesch-Ijselmeer3

Het rondje IJsselmeer heeft al heel wat gedenkwaardige optredens opgeleverd. In de zomer van 2001 troffen Peter en Jelle in de haven van Enkhuizen opvarenden van een Scheldeschouw, een type boot oorspronkelijk vanaf de 60’er jaren afkomstig uit Zeeland. Een aantal huidige eigenaren heeft zich verzameld in een vereniging (‘Vriendenkring ScheldeSchouwen‘).
gesch-scheldeschouwen2Jaarlijks zijn er bijeenkomsten en was de bijeenkomst dat jaar niet net een paar dagen later in Monnickendam? Hoed en de Rand werd uitgenodigd om die bijeenkomst op te luisteren, en dat resulteerde in een avondvullend concert voor zo’n dertien bemanningen van evenzovele Scheldeschouwen in de haven van Monnickendam.

Andere speciale optredens gaf Hoed en de Rand aan de voet van het Vrouwtje van Stavoren, in de Dromedaris van Enkhuizen en aan boord van een Noordzeebotter in Monnickendam.

Misschien wel het meest gedenkwaardige optreden dat Hoed en de Rand tijdens het rondje IJsselmeer gegeven heeft, was in de zomer van 2000 in de sluis van Hindeloopen. Op verzoek van de havenmeester van de oude haven van Hindeloopen nam Hoed en de Rand plaats op een wankel vlot, dat de sluis binnengevaren werd. Daar gaf Hoed en de Rand op 4 augustus 2000 een bijna twee uur durend concert, dat door de uitstekende akoestiek van de sluis tot in de verste uithoeken van de haven te horen was. De Amsterdamse fotografe Marjorie Bal, ook toevallig aanwezig met haar schip, maakte daar enkele foto’s van.

gesch-hindeloopen4 gesch-hindeloopen3 gesch-hindeloopen2 gesch-hindeloopen1