Zee van verlangen

‘Zee van verlangen’ is de titel van een programma met op muziek gezette gedichten en vooral veel eigen liedjes waarin het water centraal staat: IJsselmeer, Waddenzee, Noordzee en andere zeeën en kusten zijn het onderwerp. Het programma begint met een gedicht van J. Slauerhoff over diens verlangen naar zee (‘Zeekoorts‘) en eindigt met een gedicht van Jelle, ‘Zee van verlangen’.

Tussen die twee ‘zeeverlangens’ staan meer gedichten van Slauerhoff en allerlei gedichten van talloze andere dichters. Daaronder het gedicht ‘Paradise regained’ van H. Marsman, een tijdgenoot van Slauerhoff, met de beginregel ‘De zon en de zee springen bliksemend open’. Vol van metaforen en misschien wel visioenen staat een gedicht van Arie van den Berg (‘Het narrenschip’), terwijl C. Buddingh’ erover klaagt dat de zee zo zout is in zijn gedicht ‘Zeeklacht’.

cd-hoes van 'Muziek van de zee'Er zitten veel liedjes in dit programma en natuurlijk ontbreken liedjes van de beide eerste cd’s van het duo niet. Van de cd ‘Over een andere boeg’ zingt het duo onder andere ‘Waddenzee’ van Peter en de ‘IJsselmeerblues’ van Jelle. Van de cd ‘Muziek van de zee’ zijn in dit programma in ieder geval het titelnummer opgenomen en Peters herinnering aan zijn geboortedorp Domburg: ‘Nehalennia’. Nieuw is bijvoorbeeld een liedje van Peter met herinneringen aan het onstaan van Hoed en de Rand: ‘Mijmeringen’.

De inhoud van het programma staat niet helemaal vast en hangt af van de gelegenheid waar het gespeeld wordt en uiteraard van de lengte. Het programma kan avondvullend gespeeld worden (twee maal drie kwartier), maar net als bij de andere programma’s van Hoed en de Rand is een ingekorte versie ook mogelijk. Een versie van vijf kwartier is onder andere gespeeld in het Zuiderzeemuseum.