Zwervers

In het poëzieprogramma Zwervers zingt Hoed en de Rand onder andere klassieke gedichten van J.C. Bloem, H. Marsman en M. Nijhoff, aangrijpende gedichten van Antoinette Sisto en Gerrit Achterberg, en moderne gedichten van Ingmar Heytze en Hagar Peeters. In Zwervers nemen Peter en Jelle het publiek mee op hun zoektocht door de poëzie. Het programma staat niet helemaal vast. Peter en Jelle blijven namelijk zoeken naar mooie poëzie en als ze wat vinden, krijgt dat soms een plaatsje in hun programma.

Zwervers inWemeldinge06
Hoed en de Rand op ‘De dag van het boek’ in Wemeldinge, 2013

In Zwervers proberen ze ook uit te leggen wat ze mooi vinden of grappig, en komen via de humor van Marjolein Kool, C. Buddingh’ of Willem Wilmink bij andere emoties uit. Daarover hebben ze dan zelf weer prachtige nummers geschreven.

Dit programma is bij uitstek geschikt voor literaire brunches, poëzie-avonden of andere culturele bijeenkomsten. Zwervers is in principe een avond- of middagvullend programma van twee maal drie kwartier, maar kan desgewenst aangepast worden.

De derde cd van Hoed en de Rand bestaat geheel uit op muziek gezette gedichten die een plaatsje (gehad) hebben in dit programma en heet dan ook Zwervers.

Op de eerste twee cd’s stonden bijna alleen eigen nummers; op beide cd’s stond één gezongen gedicht. Deze twee gedichten zijn nog steeds favoriet bij het duo en maken dan ook nog vaak deel uit van het poëzieprogramma Zwervers. Het zijn ‘Zeekoorts’ van J. Slauerhoff en ‘Voor een dag van morgen’ van Hans Andreus.